Leasing z pohledu české legislativy a z pohledu Mezinárodních standardů účetního výkaznictví - Ptáček, Jan (2010)
Tématem diplomové práce je porovnání způsobu účetního zachycení leasingu podle českých účetních předpisů a podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví. Práce je rozdělena do šesti kapitol. První kapitola je věnována historii leasingu a jeho vývoji. Druhá kapitola se zabývá vymezením leasingu a jeho jednotlivých typů a dále shrnutím výhod a nevýhod leasingu. Třetí kapitola popisuje úpravu leasingu v ČR. Čtvrtá kapitola je věnována účetnímu zobrazení leasingu podle českých účetních předpisů. Pátá kapitola se zabývá problematikou leasingu z pohledu IAS 17. Obsahem poslední kapitoly je zobrazení účetních postupů a jejich odlišností na reálné leasingové smlouvě.