Oceňování penzionů - Hrušková, Tereza; Dušek, David, 1973-; Šrytr, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Diplomová práce se zabývá způsoby oceňování penzionů, které jsou specifickými podniky s hlavním majetkem v podobě nemovitosti a mohly by být tedy oceňovány jako podniky, nebo jako nemovitosti. Problematika je rozebrána na příkladu anonymního pražského penzionu, který je oceněn jako nemovitost i jako podnik. Cílem práce je zjistit tržní hodnotu penzionu k datu 31. 12. 2010 a rozhodnout, jak nejlépe penziony oceňovat. Dalším cílem je zjistit, jestli je pro majitele výhodné provozovat penzion i nadále, nebo by měl raději pronajímat jednotlivé pokoje jako byty. Práce je zaměřena na praktickou aplikaci problematiky oceňování nemovitostí a podniků, proto je teoretická část práce velmi stručná. V praktické části práce je penzion nejprve oceněn jako nemovitost, potom jako podnik a na závěr je zvolena jeho výsledná tržní hodnota a rozhodnuto o nejvhodnějším způsobu ocenění a o nejlepším způsobu využití nemovitosti.
Vedoucí práce: David Dušek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; oceňování nemovitostí; diplomové práce; real property valuation; master's theses