Metodika auditu webových stránek - Jirsa, Tomáš (2010)
Webové stránky mají významný vliv na konkurenceschopnost organizací, proto je třeba se zabývat aspekty, které ovlivňují jejich úspěšnost. Minimálně se vyplatí odhalit nedostatky, u kterých existuje jednoduchá náprava, a které brání efektivnímu použití stránek. K tomuto účelu lze využít celou řadu metod a nástrojů auditu, které však postrádají komplexní přístup k problematice. Cílem práce je vytvoření metodiky auditu webových stránek a její následná implementace do online nástroje tak, aby bylo možné audit provádět automatizovaně. Z tohoto důvodu jsem nejdříve popsal aspekty úspěšnosti webových stránek, jako je optimalizace pro vyhledávače, přístupnost, použitelnost, informační architektura a informační hodnota. Dále jsem analyzoval metody a nástroje auditu webových stránek a zkoumal možnosti jejich systémové integrace. Díky tomu jsem mohl navrhnout optimální postup auditu a realizovat zmiňovaný nástroj, který tvoří hlavní výstup práce, a je na přiloženém CD. Přínos nástroje spočívá především v komplexním pojetí auditu, který se nezaměřuje jen na určitou oblast, ale snaží se vyhodnotit všechny možné skutečnosti v rámci jedné analýzy. Výhodou nástroje je možnost jeho masového využití. Dovoluje s minimálními náklady a bez nároků na jakékoliv znalosti odhalovat chyby webových stránek a doporučovat řešení. Nástroj obsahuje několik unikátních algoritmů, které provádějí kontrolu určitých aspektů stránky, díky čemuž odpadá nutnost manuálního ověřování.