Českoslovenští turisté v Jugoslávii v období normalizace - Doležal, Radek (2011)
Tato práce se zabývá cestováním občanů Československé socialistické republiky do Jugoslávie v sedmdesátých a osmdesátých letech 20.století. Problematiku popisuje hlavně za pomoci nevydaných archivních pramenů. Vyjmenovává náležitosti, jež byly pro vycestování potřebné, popisuje trendy, jimiž turismus v období normalizace procházel. Údaje srovnává s dalšími, socialistickými i kapitalistickými státy. Zkoumá i četnost nákupů spotřebního zboží československými turisty. Zvláštní kapitola je věnována emigraci občanů přes SFRJ. Analyzuje, v jakém množství probíhala. Popisuje i způsoby útěků a strukturu emigrantů. Cílem a zároveň hlavním přínosem práce je ucelení a reprodukce získaných poznatků o dané problematice.