Vliv Roberta Schumana na politickou a ekonomickou integraci Evropy po roce 1945 - Kuthanová, Valentina (2011)
Hlavní důraz práce je kladen na život a politickou kariéru francouzského poslance Roberta Schumana a s ním spojenou ideu sjednocené Evropy. Práce analyzuje situaci po 2. světové válce v západní Evropě. Zabývá se otázkou zda bylo možné prosadit ve francouzské vládě návrh Evropského společenství uhlí a oceli, aniž by nebyly použity netradiční postupy v procesu schválení. Zkoumá vztah tehdejšího ministra zahraničních věcí Francie Roberta Schumana a německého spolkového kancléře Konrada Adenauera, který příznivě ovlivnil další vývoj ve francouzsko-německém smíření.