Vliv Roberta Schumana na politickou a ekonomickou integraci Evropy po roce 1945 - Kuthanová, Valentina; Stellner, František, 1966-; Kovář, Martin, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Hlavní důraz práce je kladen na život a politickou kariéru francouzského poslance Roberta Schumana a s ním spojenou ideu sjednocené Evropy. Práce analyzuje situaci po 2. světové válce v západní Evropě. Zabývá se otázkou zda bylo možné prosadit ve francouzské vládě návrh Evropského společenství uhlí a oceli, aniž by nebyly použity netradiční postupy v procesu schválení. Zkoumá vztah tehdejšího ministra zahraničních věcí Francie Roberta Schumana a německého spolkového kancléře Konrada Adenauera, který příznivě ovlivnil další vývoj ve francouzsko-německém smíření.
Vedoucí práce: František Stellner
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; evropská integrace; bakalářské práce; European integration; bachelor's theses