Regulace nákladní automobilové dopravy v České Republice se zaměřením na mýtné - Fojtíková, Pavlína; Dočkal, Dalibor; Petrášek, František, 1934-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Bakalářská práce se zabývá problematikou regulace nákladní automobilové dopravy v České Republice s důrazem na výkonové zpoplatnění (mýtnou povinnost). Mezi další regulace, o kterých práce pojednává, patří zákazy jízd kamionů a pracovní režim řidičů. Práce je rozdělena na čtyři části. První kapitola pojednává o teorii ekonomické regulace, kterou prezentoval G. Stigler a S. Peltzman. V kapitole druhé je zdůrazněn význam nákladní silniční dopravy a je zde také popsána situace na trhu nákladní dopravy v tuzemsku. Třetí kapitola se zabývá uvalenými regulacemi, přičemž je největší prostor věnován mýtnému systému a výběru mýta. Poslední kapitola pak analyzuje výhody a nevýhody výkonového zpoplatnění a provádí komparaci s vybranými zahraničními státy -- Německem, Rakouskem a Slovenskem. Hodnoceny jsou také další regulace týkající se kamionové dopravy, tedy stanovené zákazy jízd nákladních automobilů a pracovní režim řidičů.
Vedoucí práce: Dalibor Dočkal
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses