Vliv monetární politiky na japonskou ekonomiku v 90. letech - Čížek, Pavel; Dočkal, Dalibor; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Cílem této práce je analyzovat dopady měnové politiky v průběhu osmdesátých a devadesátých let, která jsou také často označována jako tzv. "ztracená dekáda (the lost decade)", na japonskou ekonomiku. Teoretická část je věnována základnímu popisu a srovnání vybraných teorií zabývajících se měnovou politikou. Zaměřuje se především na Past likvidity, Friedmanův monetarismus. Dále se zabývá přínosem mainstreamové ekonomie a rakouské školy. Základem analytické časti je analýza vybraných dat japonské ekonomiky citlivých na měnovou politiku. Na základě vyhodnocených dat ukazuje, do jaké míry může být reálný produkt ovlivněn měnovou politikou. Jako zkoumané data jsou zvoleny krátkodobá úroková míra, za kterou nabízejí banky úvěry investorům, vývoj cen akcií, změny peněžní nabídky a poptávky a vývojem hrubého domácího produktu. Výsledkem zkoumání je určení podílu vlivu monetární politiky na fluktuacích během tzv. ztracené dekády.
Vedoucí práce: Dalibor Dočkal
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; regresní analýza; Japonsko; bakalářské práce; regression analysis; Japan; bachelor's theses