Trh práce, aktivní politika zaměstnanosti a projekty financované ESF v kraji Vysočina - Hanáková, Eva (2010)
Spisovatel Oldřich Fišer řekl: " Každý člověk žije z práce, ale ne každý ze své." Druhá polovina věty, čili nezaměstnanost, je předmětem této práce. V kraji Vysočina je dnešní míra nezaměstnanosti 8,9 %, což je více než průměr za celou ČR. V rámci OP LZZ programového období 2007-2013 zde aktuálně probíhá pět projektů spolufinancovaných ESF, které mají za cíl tuto míru snížit. Z těchto projektů jsou tři relativně úspěšné a zbylé dva neúspěšné. Neúspěch je dán zaměřením na dlouhodobě nezaměstnané a v druhém případě velkým časovým zpožděním nastartování projektu. Jako problém vidí tato práce současné hodnocení úspěšnosti, které je založeno na splnění pouze několika málo indikátorů. Proto je zde návrh na propojení hodnocení úspěšnosti se sumou peněz, která byla na projekty vynaložena. Tím se dochází k následujícímu závěru. Aby byly tyto projekty úspěšné, museli by být účastníci zaměstnáni do doby, kdy se náklady na ně vynaložené státu plně vrátí. Závěr práce je věnován otázce, zda mají být projekty zaměřeny na krátkodobě nezaměstnané či dlouhodobě nezaměstnané. Z poznatků získaných během psaní práce je navrženo zaměření pouze na krátkodobě nezaměstnané, a úprava sociálních dávek, jako řešení dlouhodobé nezaměstnanosti.