Nerovné odměňování mužů a žen na trhu práce - Beránek, Jan; Szabová, Lucia; Chalupníček, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Bakalářská práce se zabývá odlišným odměňováním za stejnou práci či práci stejné hodnoty mezi muži a ženami. Problematika nerovného odměňování mezi pohlavími má své historické kořeny, ale až ve druhé polovině 20. století se dostává do popředí zájmu zkoumání a v posledních letech existují snahy, aby se tato problematika stala i veřejným tématem. Hlavním záměrem práce je odhalit příčiny odlišného odměňování mezi muži a ženami. To, že vůbec dochází k odlišnostem v odměňování mužů a žen je dnes většinově vnímáno jako nežádoucí a existuje celá řada snah -- ať již legislativních (prevence a restrikce), ekonomických, tak také změna sociálně-kulturního vnímání postavení ženy ve společnosti. Důležité je tedy i analyzovat nástroje k odstranění či zmírnění daných odlišností v odměňování obou pohlaví. Výsledkem práce je komplexní pohled na problematiku odlišného odměňování mužů a žen na pracovním trhu -- na historický vývoj a současný stav, který může predikovat budoucí vývoj v rámci zemí EU a ČR. Výsledky práce jsou podpořeny statistickými údaji ze zkoumaných trhů EU a ČR. Po přečtení práce by si měl čtenář také utříbit názor na to, zda na zkoumaných trzích práce dochází objektivně k rozdílnému odměňování mužů a žen, či se jedná o úmyslné porušování principu rovného odměňování.
Vedoucí práce: Lucia Szabová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses