Prostor na kartelizaci na českém trhu periodického a neperiodického tisku? Případová studie - Machulda, Ondřej; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Šmíd, Jan, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Cílem této bakalářské práce je provést analýzu struktury trhu periodického a neperiodického tisku v České republice se zaměřením, zdali tento trh neumožňuje vznik horizontálních kartelových dohod. První část práce bude zaměřená na teoretické pojetí kartelu, jeho ekonomické a právní důsledky pro trh. Další část práce je věnována pohledu soutěžního práva na kartely a na způsobu jejich odhalování. Praktická část analyzuje vertikální vztahy na trhu periodického a neperiodického tisku, který je specifickým trhem, již z toho důvodu, že vydavatel určuje konečnou cenu a neprodané výtisky (remitendu) odkupuje za prodejní cenu zpět. Tato analýza je základem pro řešení konkrétní kauzy, která byla projednávána Úřadem na ochranu hospodářské soutěţe ve věci podezření z koordinovaného jednání soutěţitelů s cílem získání dominantního postavení na jedné části tohoto trhu a to v distribuci periodického a neperiodického tisku. Závěrečná část práce zkoumá, jaký vliv měla tato kauza na vývoj trhu periodického a neperiodického tisku ve věci kartelových dohod.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses