Aplikace teorie veřejné volby na olympijské hry v Praze - Mutl, Lukáš; Gráf, Václav; Vokoun, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Praha se ucházela o pořadatelství olympijských her pro rok 2016, nepostoupila však ani mezi kandidátská města a svoji kandidaturu ukončila pouze mezi městy uchazečskými. Cílem této práce je aplikovat teorii veřejné volby na olympijské hry v Praze se zaměřením na zájmové skupiny. Nejprve je vysvětlena teorie veřejné volby a zájmových skupin. Praktická část analyzuje, které zájmové skupiny profitovaly již na pouhé kandidatuře, a které by případně získaly na samotném pořádání. Práce rovněž komplexně a uceleně řeší veškeré konsekvence, jež by pořádání her Praze a celé České republice přineslo, přičemž se dívá do historie a klade si otázku, zda-li je přínosné a efektivní se o olympijské hry vůbec ucházet.
Vedoucí práce: Václav Gráf
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; zájmové skupiny; olympijské hry; bakalářské práce; interest groups; Olympic Games; bachelor's theses