Analýza metody PPP v dopravní infrastruktuře a její možné alternativy - Soukup, Miroslav; Gráf, Václav; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
V posledních letech je často diskutována cena výstavby českých dálnic. Údajná předřazenost infrastrukturních staveb spolu se stále se ztenčujícími prostředky na jejich výstavbu vedly k revizi dosavadního způsobu financování. Nová vláda tak namísto klasického rozpočtového financování začala prosazovat model Public-Private Partnership (Partnerství veřejného a soukromého sektoru). Cílem práce je posouzení a porovnání efektivnosti jednotlivých forem financování dopravní infrastruktury. Představuje se metoda PPP, její pozitiva, negativa a analyzují se konkrétní zkušenosti zemí s její implementací v konkrétním odvětví liniových staveb. Jako další možná alternativa je představen model financování z čistě soukromých zdrojů. Jsou zmíněny jeho možnosti, přínosy, rizika a je analyzováno kolik peněz vybraných na daních spojených se silniční dopravou je skutečně zpět investováno do dopravní infrastruktury. Nakonec je představen model privatizace dálniční sítě.
Vedoucí práce: Václav Gráf
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; privatizace; daně; dopravní infrastruktura; bakalářské práce; privatization; taxation; transport infrastructure; bachelor's theses