Využití informací manažerského účetnictví v projektovém řízení - Haničáková, Lenka (2010)
Tématem práce je charakteristika projekotvého řízení a využití nástrojů manažerského účetnictví jako podpory v tomto specifickém řízení. Na rozdíl od klasického přístupu, který se intuitivně snaží najít a zavést nové postoje do současného stavu nebo rozšířit činnosti a aktivity, projektový přístup požaduje jednoznačnou a srozumitelnou definici této změny. Vyspělé projektové řízení by mělo být spjato s definováním specifických požadavků zákazníka a současně nástrojem k minimalizaci nákladů ve výrobní fázi. Projekt vyžaduje flexibilní plánování , průběžné sledování nákladů a následné vyhodnocování jednotlivých fází projektového řízení. Manažerské účetnictví může poskytnout širokou škálu specifických nástrojů, které umožní efektivně reagovat na změny, sledovat vývoj a následně vyhodnocovat úspěšnost projektu. Z pohledu manažerského účetnictví se práce věnuje především řízení po linii výkonů. Důraz se klade na kalkulační systém a využití jednotlivých kalkulací v zakázkové výrobě. V práci je zvláštní pozornost věnovaná možnostem oceňování zakázek, a to v stavu nedokončené zakázky, tak i jako hotové zakázky. Tyto možnosti jsou porovnané a je vysvětlen dopad na hospodářský výsledek běžného období. Není opomenuta ani vazba na podnikový rozpočet, pomocí kterého se snažíme hodnotově vyjádřit to, o čem již bylo rozhodnuto pro následující období a následný reporting.