ČR – stát blahobytu? (komparace českého a švédského modelu) - Kalvodová, Monika; Dočkal, Dalibor; Šmíd, Jan, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato bakalářská práce analyzuje hlavní rysy českého a švédského státu blahobytu. První kapitola bude věnována vysvětlení pojmu, důvodům vzniku sociálního státu a jeho základní charakteristice. V této kapitole se také budu zabývat kritérii, na jejichž základě následně porovnám stav v České republice a Švédsku. Mezi tato kritéria patří např. velikost veřejného sektoru a výše veřejných výdajů, způsob financování systému či strategie přerozdělování. Druhou část zaměřím na Českou republiku na jedné straně a skandinávský model sociálního zabezpečení, konkrétně Švédsko, na straně druhé. Jednotlivé modely státu blahobytu nejsou totožné, ale závisí na konkrétních podmínkách (např. institucionálních, politických), ve kterých se vyvíjely. Proto se v druhé kapitole krátce zmíním o historii a příčinách vzniku sociálního státu v obou zemích. Poté se podrobněji zaměřím na současný stav. V třetí kapitole porovnám zjištěné poznatky a vyhodnotím je.
Vedoucí práce: Dalibor Dočkal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses