Poválečný vývoj zemědělství v Československu s důrazem na první pětiletku - Nováková, Alice; Jakubec, Ivan, 1960-; Szobi, Pavel, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato bakalářská práce si klade za cíl shrnout politické a hospodářské změny v Československu po 2. světové válce a jejich odraz v zemědělské politice a životě venkovského obyvatelstva. Práce je členěna na tři části podle politického vývoje. První část rozebírá situaci bezprostředně po válce, rok 1945 a část 1946. V tomto období se projevovala především nutnost vypořádat se s následky války a nastartování obnovy běžného života, úkoly pro zemědělství byly obnova a zvýšení produkce základních potravin a osídlení pohraničí prostřednictvím pozemkové reformy. Po volbách 1946 sílil vliv Komunistické strany Československa. Vedly se první kroky k centrálnímu plánování, byl vyhlášen Dvouletý plán hospodářské obnovy pro léta 1947 a 1948. Ten zemědělství uložil návrat produkce na předválečnou hodnotu a další pozemkovou reformu. V poslední části po únorovém převratu 1948 byla zemědělská politika už zcela pod taktovkou KSČ, byla vyhlášena první pětiletka, poslední etapa pozemkové reformy a do roku 1953 proběhla první vlna kolektivizace podle sovětského vzoru, na venkově hrálo hlavní roli družstevní vlastnictví.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; centrální plánování; zemědělství; bakalářské práce; central planning; agriculture; bachelor's theses