Teorie byrokracie - srovnání poskytování bezpečnosti veřejným a soukromým sektorem - Koudelková, Olga; Písař, Pavel; Chalupníček, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem této práce je ukázat rozdíl mezi státním poskytováním bezpečnosti a soukromými bezpečnostními agenturami najímanými jednotlivci, popřípadě menšími subjekty k ochraně svého majetku a práv. V teoretické části představím základní poznatky ekonomů zabývajících se tématem byrokracie (Mises, Niskanen, Parkinson, Weber) spolu s jejím rozšířením v různých odvětvích poskytování služeb vládou, např. bezpečnosti. V analytické části práce přejdu k porovnávání činnosti Policie ČR, jakožto státního poskytovatele tzv. veřejného statku bezpečnosti, s činností druhých možných subjektů -- soukromých bezpečnostních agentur, které představují sektor soukromý, jednající na základě nabídky a poptávky. Pomocí zpráv o chování policie, pobídek ke zlepšení její činnosti v podobě strategických plánů do budoucna a údajů o příjmech a výdajích státního rozpočtu se budu snažit získat odpověď na otázku, zda jde o sektor efektivní oproti bezpečnostním agenturám, nebo je policie zahlcena zbytečnou administrativou, která ztěžuje plnění jejích základních povinností. Cílem práce je tedy zjistit, na jaké úrovni poskytuje Policie ČR službu veřejnosti a následně ji srovnat se soukromými složkami bezpečnosti, objevujícími se jako obor podnikání v České republice od počátku 90. let.
Vedoucí práce: Pavel Písař
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses