Dekriminalizací drog proti kriminalitě - Smil, Martin; Písař, Pavel; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem této práce je zjistit, zda by dekriminalizace lehkých drog, jako je marihuana, mohla vést ke snížení úrovně kriminality. V první části rozeberu základní souvislosti drogové prohibice, především s ohledem na kvalitu drog, nabízené množství, cenu a zločinnost spojenou s drogovou prohibicí a černým trhem (jak na straně uživatelů drog, tak na straně nabídky drog). Popíši rovněž reakce černého trhu na státní vynucování prohibice, především v souvislosti s kriminalitou. Tyto efekty prohibice budu ilustrovat i na americké alkoholové prohibici. Jak u drogové tak alkoholové prohibice hodlám popsat železný zákon prohibice. V analytické části se pak zaměřím na případ dekriminalizace marihuany v Nizozemí po roce 1976, kdy došlo k povolení držení marihuany. Chci popsat, jaké myšlenky k tomuto kroku vedly. Zajímavé bude rovněž zjistit, jakými ostatními kroky byla dekriminalizace marihuany doplněna (decentralizace řešení drogového problému, léčba a prevence). Především bych však chtěl zjistit, jaké dopady měla dekriminalizace na zločinnost, jestli stoupla či klesla.
Vedoucí práce: Pavel Písař
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; drogy; bakalářské práce; drugs of abuse; bachelor's theses