Analýza výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů v České republice a vybraných zemích Evropské unie - Klement, Vítězslav; Zeman, Karel; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Aktuálnost tématu je determinována nesprávnými národohospodářskými rozhodnutími z minulých let, která mají zásadní vliv na vývoj celého národního hospodářství, a to jak na státní rozpočet, tak na výdaje koncových zákazníků. Naléhavost problematiky je zvýrazněna tím, že první transparentní hodnocení dopadů výroby energie z obnovitelných zdrojů, zejména fotovoltaických, bylo zveřejněno právě až v letošním roce, a tím celá problematika této formy výroby eskalovala. Teoretická část je postavena na studiu pramenů a odborné literatury a vymezuje pojmy a definice spjaté s problematikou. Dále se zabývá legislativním a ekonomickým prostředím, které výrobu energie z obnovitelných zdrojů upravuje. V analytické části bude zkoumán vývoj zvolených parametrů co do podílu, obsahu a produkce energie z obnovitelných zdrojů. Bude zkoumána rozdílnost podílů obnovitelných zdrojů na celkové výrobě v České republice, dvou zemích Evropské unie, ve kterých je podíl obnovitelných zdrojů na výrobě podle posledních statistik Eurostatu největší, a naopak dvou zemí, kde je tento podíl nejnižší. Cílem této bakalářské práce je zpracování materiálu z oblasti obnovitelných zdrojů s tím, že budou porovnány zvolené parametry ve zkoumaných zemích. Analyzováno bude celkem pět zemí. Společně s Českou republikou to budou Finsko a Lotyšsko, jako země s nejvyšším podílem, a Lucembursko a Malta s podílem nejnižším.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; výroba elektrické energie; energetická politika; bakalářské práce; power generation; energy policy; bachelor's theses