Grécko a dlhová kríza - Šprlák, Štefan; Písař, Pavel; Urban, Luděk, 1927-2013; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cieľom práce je analyzovať príčiny súčasnej dlhovej krízy Grécka. Deficitné financovanie a zlý stav verejných financií majú svoje korene v 80-tych rokoch, kedy počas dvoch socialistických vlád (1981-1989) došlo k masívnemu nárastu štátnych výdajov a následnému zmnohonásobeniu vládneho dlhu nad úroveň 100 % HDP, kde napriek rastom hospodárstva pretrval až po dnes. Pochybnosti o schopnostiach splácať záväzky sa prehĺbili počas finančnej krízy a vyvrcholili na prelome rokov 2009/2010. Medzi krajiny, ktoré v minulosti čelili zlej hospodárskej situácii v súvislosti so zadlžením reformnými krokmi a úspešnou fiškálnou konsolidáciou, patrí Nový Zéland a Írsko. Reformy týchto krajín a ich následné pozitívne výsledky dám do kontrastu s nereformným vývojom v Grécku a naznačím východiská pre možné zlepšenie stavu gréckej ekonomiky do budúcnosti. Pre zasadenie témy do aktuálneho diania stručne poukážem i na príčiny toho, prečo sa aj Írsko v súčasnosti dostalo na trajektóriu prudkého zhoršenia stavu ekonomiky a prepadu verejných financií.
Vedoucí práce: Pavel Písař
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; Nový Zéland; bakalářské práce; New Zealand; bachelor's theses