PŘÍČINY HYPOTEČNÍ KRIZE V USA - Fiala, Petr (2010)
Diplomová práce se zabývá zkoumáním příčin a průběhem hypoteční krize ve Spojených státech, jejíž počátky můžeme datovat do roku 2006. Teoretická část práce vysvětluje obecné příčiny hospodářských krizí v souladu s rakouskou teorií hospodářských cyklů. Stručně jsou zmíněny i některé problémy nemonetárních teorií cyklu a vyvráceny nejčastější námitky proti rakouské teorii. Analytická část práce se snaží objasnit, proč se současný hospodářský cyklus projevil primárně v podobě hypoteční krize. Za tímto účelem jsou samostatně analyzovány instituce hrající zásadní roli v oblasti amerického hypotečního trhu, mezi něž patří Federální rezervní systém, vládou sponzorované hypoteční agentury a trojice nejvýznamnějších ratingových agentur Moody's, Standard & Poor's a Fitch Ratings. Závěr práce by měl dát odpověď na otázku, proč a jakým způsobem došlo ve Spojených státech ke vzniku hypoteční krize.