Ocenění podniku Tonak, a.s. - Vrba, Jan; Rýdlová, Barbora, 1976-; Andree, Dalibor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Tato práce se zabývá oceněním Podniku Tonak a.s. Mojí snahou bylo, aby měla všechny náležitosti, které jsou nutností pro reálné posudky. Úvod práce je teoretický a měl by čtenáři popsat metody ocenění. Práce by tedy měla být srozumitelná pro všechny, kteří mají jen základní znalosti z oceňování. Další část "Popis předmětu ocenění" se již věnuje konkrétnímu podniku. Měla by člověku, který nemá s podnikem Tonak a.s. nic společného přiblížit jeho činnost, strukturu a účetní zásady, kterými se řídí. V části finanční analýza se blíže podíváme na jednotlivé finanční výkazy za roky 2005 -- 2009 a rozebereme si silné a slabé finanční stránky podniku. Základní údaje budu porovnávat s hlavními konkurenty. Strategická analýza je rozdělena na dvě části. Analýza vnějšího potenciálu a analýza vnitřního potenciálu. Vnější analýza se zabývá relevantním trhem z hlediska produktu a odběratele a na základě historických dat a znaleckého odhadu předpovídá vývoj trhu jako celku. Analýza vnitřního potenciálu naopak posuzuje sílu Tonaku vůči ostatním firmám v odvětví. Na základě těchto analýz jsou odhadnuty tržby Tonaku pro první a druhou fázi. Následuje kapitola Generátory hodnoty, kde jsou naplánovány základní složky účetních výkazů na základě kterých je sestaven plán na následujících pět let. Závěrečná část je již věnována vlastnímu ocenění. Jako hlavní metodu jsem zvolil metodu DCF APV, která je nejméně obvyklá ovšem její vyjadřovací hodnota patří mezi nejlepší. Jako doplňková metoda, je použita metoda tržního porovnání, která je v české republice i přes nedostatek dat a tedy omezenou vyjadřovací schopnost povinná.
Vedoucí práce: Barbora Rýdlová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; kloboučnický průmysl; diplomové práce; hat industry; master's theses