Kurdská otázka a problematika kurdské menšiny v Turecku - Hatyina, Ladislav (2008)
Diplomová práce se zabývá problematikou kurdské menšiny na území Turecké republiky. V práci jsou zachyceny historické aspekty obou národů, tureckého i kurdského. Hlavní hypotézou této práce je určení, zdali v současné době je převládající snaha o obnovení samostatného státu Kurdistánu či spíše získání autonomie na turecké vládě. Část zkoumání byla rovněž věnovaná vzájemnému vztahu obou skupin.