Jak dalece je Mercosur nástrojem spolupráce-soupeření Brazílie a Argentíny? - Lakosilová, Denisa (2008)
Ve své diplomové práci se snažím odpovědět na otázku, jak dalece podobu a vývoj Mercosuru ovlivňuje vzájemná spolupráce Argentiny a Brazílie a jak dalece ji ovlivňuje soupeření mezi těmito zeměmi. V první části diplomové práce hledám kořeny integračního uskupení a docházím k závěru, že spolupráce mezi Argentinou a Brazílií byla klíčovým faktorem, který vedl ke vzniku a rozvoji v Mercosuru. V následující části na příkladech sporů mezi Argentinou a Brazílií dokládám, že vzájemné soupeření mělo na integrační uskupení významný vliv a vedlo při nejmenším k jeho stagnaci. V poslední části pak na analýze dat Světové banky a ALADI ukazuji zejména důležitost Argentiny a Brazílie a jejich váhu v rámci Mercosuru.