Jak dalece je Mercosur nástrojem spolupráce-soupeření Brazílie a Argentíny? - Lakosilová, Denisa; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Holas, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2008)
Ve své diplomové práci se snažím odpovědět na otázku, jak dalece podobu a vývoj Mercosuru ovlivňuje vzájemná spolupráce Argentiny a Brazílie a jak dalece ji ovlivňuje soupeření mezi těmito zeměmi. V první části diplomové práce hledám kořeny integračního uskupení a docházím k závěru, že spolupráce mezi Argentinou a Brazílií byla klíčovým faktorem, který vedl ke vzniku a rozvoji v Mercosuru. V následující části na příkladech sporů mezi Argentinou a Brazílií dokládám, že vzájemné soupeření mělo na integrační uskupení významný vliv a vedlo při nejmenším k jeho stagnaci. V poslední části pak na analýze dat Světové banky a ALADI ukazuji zejména důležitost Argentiny a Brazílie a jejich váhu v rámci Mercosuru.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses