Postavení likvidátora v procesu likvidace - Voharčík, Zdeněk (2009)
Práce si klade za cíl provést analýzu procesu likvidace a především postavení likvidátora v tomto procesu. Na základě provedené analýzy byl zpracován model procesu likvidace ve formě Projektu likvidace, který je zařazen v analytické části diplomové práce. Diplomová práce obsahuje detailní rozbor jednotlivých povinností, práv a kroků likvidátora v procesu likvidace. Odpovídá na otázky odpovědnosti likvidátora v procesu likvidace, oprávněnosti postupů, plnění daňových povinností, plnění odpovědnosti vyplývající z vedení účetnictví a s tím spojeného výkaznictví, zveřejnění informací a údajů týkající se likvidované společnosti. V neposlední řadě i uspokojení věřitelů, vyplacení likvidační zůstatku a podání návrhu na výmaz společnosti z obchodního rejstříku. V práci je i část věnována analýze období společnosti před vstupem do likvidace a důvody pro její vstup do likvidace. Významnou částí diplomové práce je zpracování této problematiky u obchodních společností, jako jsou investiční společnosti, investiční fondy, podílové fondy, penzijní fondy, pojišťovny, obchodníci s cennými papíry a ostatní společnosti podnikající podle zákona o podnikání na kapitálovém trhu.