Manažerské simulátory pro podporu strategického rozhodování v malých a středních firmách - Beer, Daniela (2010)
Malé firmy mohou na jedné straně flexibilněji reagovat na současnou ekonomickou krizi, na straně druhé na ně má velký vliv nepředvídatelnost a neustálá změna externích faktorů. Z tohoto hlediska může současná ekonomická krize přispět k rozvoji nejrůznějších manažerských simulací umožňující lepší podporu v rozhodování firmy. Toto nové přenastavení podmínek a pravidel bezesporu znamená i vytvoření nových příležitostí. Aby se malá firma mohla rychle rozhodovat, mělo by být její rozhodování podpořeno vhodným systémem na podporu rozhodování, například manažerskými simulátory na bázi systémové dynamiky, které jsou analyzovány v disertační práci, jejímž hlavním cílem je právě analýza možnosti využití manažerských simulátorů pro podporu strategického rozhodování v prostředí malých firem. Na úvod je provedena rešerše současného stavu problematiky, vymezení malého a středního podnikání a strategie firmy. V dalších částech se práce věnuje analýze využitelnosti manažerských simulátorů, která je ovlivněna dvěma hlavními faktory neúspěchu malých firem -- podkapitalizace a komplexita dnešního podnikatelského prostředí. Na těchto faktorech neúspěchu je testována využitelnost manažerských simulátorů pomocí konkrétních modelových případů sestavených v programu na podporu rozhodování. Součástí sestavení modelových případů je vymezení celkové struktury firmy z hlediska zdrojů, externích a interních vlivů, včetně faktorů "měkké povahy" a vytvoření modelu firmy, který slouží jako základ manažerského simulátoru. V rámci řešení dané problematiky je provedeno dotazníkové šetření týkající se praktického využití manažerských simulátorů v oblasti malých firem v ČR, jehož cílem bylo zjistit, zda-li jsou simulátory tohoto typu v malých firmách používány.