Audit a hodnocení IS bank - Fleischmann, Martin (2010)
Abstrakt (česky) Cíl práce Hlavním cílem práce je návrh metod a postupů, které zvýší efektivnost a účinnost auditu informačních systémů bank, a to s důrazem na jejich aplikaci v oblasti auditu prováděných orgány dohledu nad finančním trhem. Dalším cílem (a zároveň podstatným východiskem) práce je shrnutí a zhodnocení metod a postupů vyvinutých a zavedených do praxe ČNB v rámci výkonu dohledu nad informačními systémy bank. Způsob dosažení cíle Z metodického hlediska byly základním východiskem práce stanovené cíle. Na jejich základě byla definována sada otázek. Otázky umožnily stanovit výchozí hypotézy práce jako celku (v části 5 práce byly stanoveny další hypotézy využité při návrhu konkrétních řešení). V rámci řešení definovaných otázek byly identifikovány kritické problémy (faktory). Jejich analýza vedla k návrhu řešení a potvrdila stanovené hypotézy. Potvrzení platnosti hypotéz dokládá splnění cíle práce. K dosažení cíle práce byl použit popis, kategorizace, analýza, vlastní dotazníkové šetření, modelování, komparativní analýza a testování vzorku. Z faktického hlediska byly v rámci výše uvedeného postupu navržena řešení, která v klíčových oblastech zvyšují účinnost a efektivnost auditu informačních systémů bank. Dále byly představeny a v průběhu řešení zhodnoceny postupy a metody uplatňované ČNB. Vědecké přínosy Práce dokládá korelaci mezi kvalitou auditu IS bank a jejich ekonomickými výsledky. V této souvislosti poskytuje původní závěry, benchmarky a postupy využitelné bankami, orgány dohledu i auditory IS. K těmto závěrům dochází prostřednictvím popisu, kategorizace, analýzy, modelování a dotazníkového šetření, prováděných s důrazem na rentabilitu, produktivitu, rizika, inovace a ekonomickou hodnotu informací. Práce dále vymezuje audit IS bank a dohled v oblasti IS bank