Regionální aspekty makroekonomických ukazatelů - Chlad, Miloslav (2007)
Regionální problematika ve statistice, zvláště pak regionální aspekty makroekonomických ukazatelů sehrávají v posledních deseti letech v Evropské unii stále významnější roli. Existuje mnoho důkazů, že se dnešní agenda EU bez těchto údajů neobejde. Vzhledem k uplatňovaným principům v rámci jednotlivých politik EU roste společenská poptávka po indikátorech, jenž odhalují jednak ?škodlivé? regionální disparity, ale též se snaží pomocí kauzálních analýz upozornit na jejich příčiny a současně vytvářet i předpoklady pro jejich snižování v zaostávajících regionech. V dosavadní praxi se bezesporu za nejdůležitější makroekonomický agregát využívaný pro regionální politiku považuje regionální hrubý domácí produkt (dále RHDP), který se v relativním vyjádření ve vztahu k počtu obyvatel v regionu stal dokonce i kriterialním hlediskem pro přerozdělování podstatné části společného rozpočtu EU. Problematika metodického vymezení RHDP a dalších makroekonomických agregátů na regionální úrovni, společně se zkoumáním možností respektive navržení algoritmů pro odhadnutí jejich výše v rámci České republiky, je stěžejním tématem této předkládané práce. Úvodní kapitola se zabývá rekapitulací existujících norem pro vymezení legislativního a vědního rámce pojmu region. Navíc je zde i zachycena iniciativa ČSÚ související s revizí ?Klasifikace územních jednotek ke statistickým účelům? (La Nomenclatrue des Unités Territoriales Statistiques ? dále NUTS), na které se autor významně podílel ve fázi přípravné i vlastního projednávání s odborníky EUROSTATU. V neposlední řadě jsou v této části uvedeny základní statistické charakteristiky regionů České republiky. Druhá kapitola se zabývá ve zkoncentrované podobě regionální politikou, která v rozhodující míře vytváří rámce potřeby regionálně struktur