Regionální aspekty makroekonomických ukazatelů - Chlad, Miloslav; Hronová, Stanislava, 1954-; Jílek, Jaroslav, 1931-2007; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2007)
Regionální problematika ve statistice, zvláště pak regionální aspekty makroekonomických ukazatelů sehrávají v posledních deseti letech v Evropské unii stále významnější roli. Existuje mnoho důkazů, že se dnešní agenda EU bez těchto údajů neobejde. Vzhledem k uplatňovaným principům v rámci jednotlivých politik EU roste společenská poptávka po indikátorech, jenž odhalují jednak ?škodlivé? regionální disparity, ale též se snaží pomocí kauzálních analýz upozornit na jejich příčiny a současně vytvářet i předpoklady pro jejich snižování v zaostávajících regionech. V dosavadní praxi se bezesporu za nejdůležitější makroekonomický agregát využívaný pro regionální politiku považuje regionální hrubý domácí produkt (dále RHDP), který se v relativním vyjádření ve vztahu k počtu obyvatel v regionu stal dokonce i kriterialním hlediskem pro přerozdělování podstatné části společného rozpočtu EU. Problematika metodického vymezení RHDP a dalších makroekonomických agregátů na regionální úrovni, společně se zkoumáním možností respektive navržení algoritmů pro odhadnutí jejich výše v rámci České republiky, je stěžejním tématem této předkládané práce. Úvodní kapitola se zabývá rekapitulací existujících norem pro vymezení legislativního a vědního rámce pojmu region. Navíc je zde i zachycena iniciativa ČSÚ související s revizí ?Klasifikace územních jednotek ke statistickým účelům? (La Nomenclatrue des Unités Territoriales Statistiques ? dále NUTS), na které se autor významně podílel ve fázi přípravné i vlastního projednávání s odborníky EUROSTATU. V neposlední řadě jsou v této části uvedeny základní statistické charakteristiky regionů České republiky. Druhá kapitola se zabývá ve zkoncentrované podobě regionální politikou, která v rozhodující míře vytváří rámce potřeby regionálně struktur
Třetí kapitola představuje problematiku národního účetnictví ? jeho smysl, cíl, aplikované metody při odhadování makroekonomických agregátů na národní úrovni. Tato kapitola též tvoří koncepční rámec pro regionální účty, kterými se zabývá závěrečná kapitola této práce, která tvoří jádro výzkumu problematiky regionálních aspektů makroekonomických ukazatelů. Tato část práce se zabývá kromě jiného úkoly vyplývající pro statistiku z regionální politiky Společenství, vývojem agendy regionálních účtů a jejího zaměření v podmínkách ČSÚ, aplikovanými algoritmy pro odhadování makroekonomických agregátů za regiony a jejich uplatnění, statistickým metadatovým systémem a v neposlední řadě i kvalitou makro-ekonomických ukazatelů na regionální úrovni.
Vedoucí práce: Stanislava Hronová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: statistika [obor disert. práce]; disertace; dissertations