Dluhová krize státu Kalifornie - Průšová, Martina; Jílek, Josef, 1957-; Halás, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Předmětem diplomové práce je dluhová krize státu Kalifornie. Jedna z dříve nejbohatších zemí USA čelí od roku 2008 vážným finančním problémům a reálně se jí dotkla i hrozba bankrotu. Státní pokladna Kalifornie je zatížena obrovským dluhem. Úvod práce je věnován stručnému shrnutí současné ekonomické situace v celých Spojených státech. V dalších částech práce analyzuje konkrétně situaci ve státě Kalifornie. Je zde rozebrán vývoj státního rozpočtu Kalifornie od konce 70. let do současnosti. Následuje objasnění hlavních příčin současné dluhové krize a její vývoj v jednotlivých oblastech země. Obsahem je také zhodnocení realizovaných řešení, navržení vlastního řešení a odhad budoucího vývoje Kalifornie. Část práce je věnována vlivu krize na bankovní sektor, postavení státu na finančním trhu a na spotřební chování obyvatelstva. V závěru je nabídnuto poučení vyplývající z této krize, které je důležité nejen pro budoucnost Kalifornie, ale je podnětné i pro další země. Cílem práce je zodpovězení otázky, zda je cesta, kterou se nyní vydala Kalifornie, správná a zda jsou řešení, se kterými přišel guvernér a jeho tým dostatečné.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses