Hospodářská krize a návrh opatření v USA - Junková, Monika (2010)
Tato diplomová práce se zabývá současnou finanční krizí a jejími řešeními. V první části práce jsou analyzovány hlavní příčiny, které stály za vznikem soudobé globální krize, popsány metody a finanční produkty, pomocí nichž se krize rozšířila ze Spojených států amerických do zbytku světa, zmíněny hlavní negativní dopady krize na Českou republiku a protikrizová opatření přijímaná českou vládou v souvislosti s krizí. V druhé části práce jsou navržena doporučení, která by mohla snížit pravděpodobnost vzniku dalších krizí v budoucnosti nebo opatření, která by mohla pomoci řešit stávající hospodářskou krizi. Závěr práce shrnuje výsledky analýzy a odpověď na otázku, je-li možné vyhnout se finanční krizi a z ní plynoucí ekonomické recesi nebo bude přicházet zas a znovu?