Ekonomické aspekty PPP projektů - Brandlová, Šárka; Jílek, Josef, 1957-; Drahotský, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Diplomová práce je zaměřen na analýzu aplikace partnerství veřejného a soukromého sektoru při zajištění financování infrastrukturních projektů. Financování veřejné infrastruktury je tradičně doménou veřejného sektoru, nicméně vzhledem ke stavu a vývoji veřejných rozpočtů se PPP jeví jako vhodná alternativa. Cílem diplomové práce je zhodnocení, zda-li je financování těchto projektů formou PPP efektivnější než v případě financování pouze z veřejných prostředků (primárně emitováním dluhopisů). Práce je věcně rozdělena do dvou částí, na teoretickou a praktickou. Teoretická část podává obecný přehled o PPP projektech, o mezinárodních zkušenostech a o legislativním a institucionálním rámci jak v celé EU tak v ČR. Praktická část je zaměřena na výhody a nevýhody PPP projektů. V této části diplomové práci je rovněž část věnovaná finančním modelům, pomocí nichž lze srovnávat efektivnost financování formou PPP nebo formou klasické veřejné zakázky. Rovněž jsou zde uvedena rizika, kterým čelí veřejný nebo soukromý sektor. Závěr diplomové práce je věnován shrnutí získaných poznatků a snaží se podat zhodnocení o tom, která z metod financování je efektivnější.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses