Štíhlý podnik - Dolzhenko, Elena (2010)
Cílem dané bakalářské práce je pojednat obecně o ekonomických a případně i dalších aspektech fungování nebo zavádění štíhlých systému a navázat analýzou fungování nebo zavádění v konkrétním podniku. V teoretické části své práce jsem se zaměřila na pojetí štíhlého podniku, jako moderního přístupu managementu, stručně popsala historii rozvoje štíhlého myšlení, pojednala o základních metodách štíhlé výroby a jejich přínosech. V praktické části jsem se zabývala analýzou zavádění principu štíhlých systémů ve výrobním podniku BAEST, a.s., včetně definování vznikajících během implementace problémů a navrhování jejich řešení. Jak se potvrdilo i v praxi, zavádění štíhlé výroby v podniku je třeba pojmout komplexně, přičemž nestačí pouze okopírovat soubor metod z jiných podniků, štíhlé myšlení musí být součástí podnikové kultury a jeho filozofie.