Bariéry v komunikaci manažerů s podřízenými - Doležel, Jan; Hiršová, Miloslava, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Míková, Irena (2011)
Cílem bakalářské práce je identifikovat u vybraného vzorku manažerů nejčastější komunikační prohřešky, které narušují sociální interakci v pracovním prostředí a zjistit jejich dopad na výsledky pracovní činnosti a skupinové klima. Součástí práce je soubor doporučení pro prevenci a eliminaci těchto bariér. Aby tyto cíle bylo možné splnit, vypracoval jsem dotazníky, zvlášť pro manažery a zvlášť pro podřízené, kde respondenti sami hodnotí, jak často se s jednotlivými bariérami na pracovišti setkávají a jaký podle nich mají dopad na výsledky jejich pracovní činnosti a skupinové klima. Jejich odpovědi jsou zpracovány v grafech podle jednotlivých kritérií rozdělení a jsou popsány. Teorie o komunikaci a jejich bariérách ve spojení se zjištěnými daty dávají společně představu o tom, na co by si manažeři na tomto pracovišti (a pravděpodobně i na jiných pracovištích podobné velikosti a struktury) měli dávat při komunikaci s podřízenými pozor. Přínosem této bakalářské práce by mělo být zlepšení komunikace a dosažení tak nejen zvýšení spokojenosti všech zaměstnanců, ale také zefektivnění průběhu pracovní doby. K tomu je nezbytná v první řadě komunikační způsobilost, především pak znalost efektivní komunikace, uvědomování si vlastních chyb a neustálá snaha o jejich eliminaci. V teoretické části jsou objasněny některé základní pojmy důležité v komunikaci, jsou zde popsány zásady a předpoklady efektivní komunikace, bariéry v komunikaci a komunikace v organizaci. Praktická část je zaměřena na prostředí tří pracovních skupin velké mezinárodní organizace. Jsou zde zobrazeny a popsány nejčastější bariéry na tomto pracovišti a jejich dopady na efektivitu práce a skupinové klima.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2011
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2011
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Keywords: komunikační dovednosti; interpersonální komunikace; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; communication skills; interpersonal communication; bachelor's theses