Odhady drogového trhu jako části nelegální ekonomiky - Vopravil, Jiří (2010)
Drogový trh je část nezjištěné ekonomiky v systému národních účtů. Odhady drogového trhu byly provedeny ze strany poptávky založené na odhadu o spotřebě drog. K tomu je potřeba odhadnout počet uživatelů, což bylo možné odhadnout z prevalence drogového užívání v posledním roce. Zdrojem dat pro to byly řada šetření uskutečněných ve společnosti. Další informací z těchto šetření byly o frekvenci užívání drog. Některé výzkumné studie byly zdrojem dat pro informaci o množství spotřebované drogy při jedné příležitosti. Policie a celníci mají společnou databázi o drogových záchytech. Tato databáze je zdrojem dat pro informace o dovozu a vývozu drog, čistotách drog při výrobě nebo dovozu a při spotřebě nebo vývozu. Policie též podává zprávy o cenách drog. Fyzické ukazatele drogového trhu jsou pak přepočteny velkoobchodními a maloobchodními cenami na finanční ukazatele, které je možné zahrnout do systému národních účtů.