Model trhu s elektřinou v ČR - Kubát, Jan; Pelikán, Jan, 1943-; Kodera, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Ve většině evropských zemích, Českou republiku nevýjímaje, byl zaveden konkurenční trh s elektřinou. Na trhu s elektřinou vystupuje omezený počet významných výrobců i obchodníků, což lze vhodně popsat modelem oligopolu. Protože přenos a distribuce elektřiny jsou regulovány, předpokládám, že na trhu s elektřinou vystupují dva typy hráčů: výrobci a obchodníci. Obchodníci nakupují elektřinu od výrobců a prodávají ji konečným zákazníkům. Teoreticky odvozuji model oligopolu s výrobci a obchodníky "a la Cournot" a vypočítávám vzorce rovnovážných strategií. Teoretické poznatky jsou využity k sestavení dynamického oligopolního modelu Ele, který je zformulován jako smíšený komplementární problém. Na datech pro ČR a sousední státy ukazuji fungování modelu, který byl nakalibrován pro několik scénářů. Model byl zadán a vypočten v prostředí GAMS solverem PATH. Výsledkem modelu jsou rovnovážné výroby elektřiny, investice do výstavby nových elektráren, nákupy emisních povolenek jednotlivých výrobců a dále nákupy, prodeje a přeshraniční přenosy elektřiny jednotlivých výrobců v jednotlivých časových obdobích. S tím související jsou i rovnovážné regionální velkoochodní a maloobchodní ceny elektřiny, ceny emisních povolenek a ceny na přeshraničních profilech. Výsledky Ele poukazují mimo jiné na ekonomickou výhodnost výstavby nových jaderných elektráren. Dále formuluji hru na krátkodobém trhu s elektřinou, která poskytuje účastníkům trhu v ČR, subjektům zúčtování, informaci kolik a v jaké situaci nakoupit či prodat elektřiny. Rovnovážné výsledky, které byly získány simulacemi založenými na principu fiktivní hry, prokázaly skutečnost, že stávající systém plateb za obchodní odchylky nezvyšuje riziko stability elektroenergetické sítě.
Vedoucí práce: Jan Pelikán
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor disert. práce]; disertace; dissertations