Využití matematicko-statistického modelování pro odhady spotřeby fixního kapitálu a stavů nefinančních aktivit - Sixta, Jaroslav (2010)
Cílem předložené disertační práce je sestavení komplexní národní metodiky pro oblast fixních aktiv se zaměřením na stavy a spotřebu fixního kapitálu a kapitálové služby. Práce je rozdělena na tři části v šesti kapitolách. První a druhá kapitola představují nezbytný teoretický základ a jsou využity pro zasazení do celkového rámce systému národního účetnictví. Třetí kapitola představuje přístup k fixním aktivům na základě standardní metody PIM, která je v České republice takto využívána. Čtvrtá kapitola je věnována kapitálovým službám a alternativní metodě PIM. Alternativní metoda PIM a kapitálové služby představují zcela odlišný koncept, který zatím není v našich podmínkách používán. Proto jsou součástí kapitoly 4 i odhady kapitálových služeb pro ekonomiku České republiky. V kapitole 5 je popsána metodika pro odhad kapitálových služeb u ostatních netržních výrobců a vyhodnocen dopad změny nákladové metody odhadu produkce na hrubý domácí produkt, která spočívá v nahrazení spotřeby fixního kapitálu kapitálovými službami. V kapitole 6 je provedeno shrnutí a zasazení vytvořené metodiky do širších souvislostí.