Výpočty plánů pro statistické přejímky měřením - Kaspříková, Nikola; Klůfa, Jindřich, 1949-; Jarošová, Eva, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Cílem práce je provést analýzu některých přejímacích postupů a navrhnout jejich vylepšení. Práce je zaměřena na efektivní výpočet přesných přejímacích plánů (P1, P2) při jednovýběrové přejímce měřením a kombinovaných opravných přejímacích plánů LTPD a AOQL Při výpočtech se pracuje s přesným vztahem pro operativní charakteristiku přejímacího plánu a nové plány mají lepší vlastnosti než plány spočtené podle obvyklého postupu s využitím přibližného vztahu pro operativní charakteristiku. Plány spočtené podle postupu v práci navrženého jsou pro některé vybrané hodnoty vstupních parametrů tabelovány. K výsledkům práce patří nástroje určené pro práci s přejímacími plány, nástroje pro určování a analýzu přejímacích plánů. Pro praktickou realizaci výpočtů bylo zvoleno statistické výpočetní prostředí R. Vytvořené prostředky v prostředí R jsou dostatečně efektivní a použitelné i pro tabelaci přejímacích plánů. Nové funkce jsou v této práci uvedeny včetně jejich definice v jazyce R (zdrojový kód) a základní dokumentace a s jejich využitím je tak možné snadno spočítat přejímací plány podle požadavků i v případě, že zvolená kombinace hodnot parametrů není pokryta v tabulkách uvedených v této práci.
Vedoucí práce: Jindřich Klůfa
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: statistika [obor disert. práce]; disertace; dissertations