Analýza vývoje cenové konvergence ČR k EU - Havrlant, David; Pánková, Václava, 1949-; Mandel, Martin, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Konvergence cenové hladiny tranzitivních ekonomik k ekonomikám srovnávacího základu je posuzována prostřednictvím relativní ceny neobchodovatelných statků, přičemž dynamika relativní ceny neobchodovatelných statků je propojena s vývojem celkové produktivity faktorů v obchodovatelném a neobchodovatelném sektoru. Výchozí koncepci poskytuje Balassův-Samuelsonův model a jeho modifikace, na jejichž základě jsou odvozeny regresní rovnice, které jsou následně odhadnuty pro soubor referenčních a tranzitivních ekonomik prostřednictvím odhadových technik pro panelová data. Z výsledků je patrné, že relativní cena neobchodovatelných statků roste v tranzitivních ekonomikách vyšším tempem než v ekonomikách srovnávacího základu, a to zejména v důsledku relativně rychle rostoucí celkové produktivity faktorů v obchodovatelném sektoru. Odhady tak potvrzují probíhající cenovou konvergenci tranzitivních ekonomik k referenčním zemím. Následuje analýza cenové dynamiky komplementární oblasti, tj. obchodovatelných statků, jejímž výchozím konceptem je cyklus racionální bubliny, přičemž důraz je kladen zejména na analýzu dopadů světových cen do cenových okruhů České republiky. Působení světových cen obchodovatelných komodit je po aplikaci kointegrační analýzy zachyceno prostřednictvím vektorového modelu korekce chyby a regresních rovnic. Na jejich základě je možné zhodnotit působení fundamentálních veličin, které určují promítání světových cen do domácích cenových okruhů. Rozbor klíčových nákladových faktorů je dále provázán s modely vývozu České republiky, přičemž cílem je posouzení vztahu cenových veličin a exportu. Po zhodnocení kointegračních charakteristik jsou sestaveny a odhadnuty modely korekce chyby a regresní rovnice vývozu České republiky, jejichž predikční schopnost je vyhodnocena v rámci simulace predikcí ex-post.
Posouzení vztahu vývozu a cenových hladin optikou Grangerovy kauzality nicméně naznačuje, že vztah těchto veličin je komplikovanější, než předpokládají standardní exportní rovnice. Na základě tohoto zjištění je věnována pozornost vzájemnému působení uvedených veličin, přičemž odhadnuté rovnice potvrzují nezanedbatelný vliv vývozu na cenové okruhy.
Vedoucí práce: Václava Pánková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor disert. práce]; disertace; dissertations