Systém symbolů a jeho vztah k sociálním normám a standardům jednání ve vybrané organizaci - Váňová, Jana (2010)
Práce mapuje u vybrané organizace významné symbolické prostředky, kterými se prezentuje organizační kultura. Součástí práce je také identifikace sociálních norem a standardů jednání, které jsou v této organizaci považovány za důležité. Záměrem práce je ověřit u náhodně vybraného výzkumného vzorku zaměstnanců vztah symbolických prostředků k silně zakotveným a sdíleným sociálním normám a standardům jednání v organizaci. V závěru práce jsou shrnuty výsledky výzkumu a doporučení pro vedení organizace.