Systém symbolů a jeho vztah k sociálním normám a standardům jednání ve vybrané organizaci - Váňová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Hiršová, Miloslava, 1950-; Míková, Irena (2010)
Práce mapuje u vybrané organizace významné symbolické prostředky, kterými se prezentuje organizační kultura. Součástí práce je také identifikace sociálních norem a standardů jednání, které jsou v této organizaci považovány za důležité. Záměrem práce je ověřit u náhodně vybraného výzkumného vzorku zaměstnanců vztah symbolických prostředků k silně zakotveným a sdíleným sociálním normám a standardům jednání v organizaci. V závěru práce jsou shrnuty výsledky výzkumu a doporučení pro vedení organizace.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2011
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2011
Keywords: kultura organizace; psychologie řízení; sociální normy; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; corporate culture; psychology of management; social norms; master's theses