Alternativní řešení problematiky nezaměstnanosti v období ekonomické krize - Černík, Peter (2010)
Peter Černík, Alternativní řešení problematiky nezaměstnanosti v období ekonomické krize. Diplomová práce, Fakulta managementu Vysoké školy ekonomické v Praze. Vedoucí diplomové práce Ing. Martin Musil, Jindřichův Hradec 2010, 74 s. a 1 s. přílohy. Práce analyzuje ekonomickou krizi z roku 1929 a podobnosti současné ekonomické krize. Práce se dále zaměřuje na nezaměstnanost a životní úroveň jako důsledky ekonomické krize. Snahou je poukázat na neúčinnost konvenčních řešení, ke kterým jednotlivé vlády přistupují, a nastínit některé alternativní řešení, které by mohly být z dlouhodobého hlediska efektivnější. Jedním z takových řešení je vývoj dopravy, protože ta je jedním z hlavních faktorů při shánění zaměstnání či realizaci podnikání. Praktická část diplomové práce se zabývá futuristickým řešením dopravy, které by zajišťovalo mnohem dokonalejší mobilitu pracovní síly, jak ji známe dnes. Efektivním fungováním takové dopravy by bylo možné účinněji předcházet následkům ekonomických krizí, které lidstvo v budoucnu čekají.