Analýza efektivnosti ekonomik EU - Charvátová, Petra (2009)
Abstrakt Název práce: Analýza efektivnosti ekonomik EU Autor: Petra Charvátová Katedra: Katedra ekonometrie Vedoucí práce: prof. RNDr. Václava Pánková, CSc. Analýza technické efektivnosti může být prováděna několika možnými přístupy, například pomocí deterministického parametrického přístupu, deterministického neparametrického přístupu (analýza obalu dat) nebo stochastického parametrického přístupu. Analýza pomocí stochastického parametrického přístupu je obsahem této práce a zabývá se analýzou efektivnosti pomocí produkčních funkcí. Nejznámější a nejčastěji používanou agregátní produkční funkcí je Cobbova-Douglasova produkční funkce, jejíž statická modifikace je formulací mocninného vztahu mezi proměnnými a faktory výroby. K analýze efektivnosti mohou být jako vysvětlované a vysvětlující proměnné použity různé faktory. V této práci je k analýze efektivnosti použita jako vysvětlovaná proměnná hodnota exportu sledovaných subjektů a jako vysvětlující jsou použity hodnoty HDP a veřejných investic. Technická efektivnosti je sledována u sedmadvaceti ekonomik Evropské unie. Analýza je aplikována na obecné hodnoty sledovaných proměnných a na hodnoty přepočtené na počet obyvatel.