Dopady hospodářské krize na ekonomiky vybraných členských států EU - Marek, Lukáš (2010)
Diplomová práce "Dopady hospodářské krize na vybrané ekonomiky členských států EU" pojednává o příčinách vzniku finanční a ekonomické krize let 2007-2009 ve Spojených státech a mechanismu jejího přenesení do ekonomik členských států EU. Druhá část této diplomové práce se zabývá srovnáním průběhu a dopadů krize na ekonomiky Velké Británie a Německa s ohledem na institucionální odlišnosti ekonomických modelů obou zemí. Úvodní studie druhé části práce se zaměřuje na rozdíly ve způsobu řízení firem, v úloze bankovního sektoru, ve využití trhu jako alokačního nástroje, ve flexibilitě pracovního trhu a také v pozici státu coby účastníka hospodářských vztahů. Následná empirická analýza mikro a makroekonomických dat naznačuje, že se institucionální odlišnosti britského a německého ekonomického modelu promítly do určitých rozdílů v průběhu a dopadech finanční a ekonomické krize na obě ekonomiky (cenová bublina na trhu nemovitostí, finanční situace podniků, pokles domácí a zahraniční poptávky, míra nezaměstnanosti).