Dopady hospodářské krize na ekonomiky vybraných členských států EU - Marek, Lukáš; Machková, Hana; Pavlík, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Diplomová práce "Dopady hospodářské krize na vybrané ekonomiky členských států EU" pojednává o příčinách vzniku finanční a ekonomické krize let 2007-2009 ve Spojených státech a mechanismu jejího přenesení do ekonomik členských států EU. Druhá část této diplomové práce se zabývá srovnáním průběhu a dopadů krize na ekonomiky Velké Británie a Německa s ohledem na institucionální odlišnosti ekonomických modelů obou zemí. Úvodní studie druhé části práce se zaměřuje na rozdíly ve způsobu řízení firem, v úloze bankovního sektoru, ve využití trhu jako alokačního nástroje, ve flexibilitě pracovního trhu a také v pozici státu coby účastníka hospodářských vztahů. Následná empirická analýza mikro a makroekonomických dat naznačuje, že se institucionální odlišnosti britského a německého ekonomického modelu promítly do určitých rozdílů v průběhu a dopadech finanční a ekonomické krize na obě ekonomiky (cenová bublina na trhu nemovitostí, finanční situace podniků, pokles domácí a zahraniční poptávky, míra nezaměstnanosti).
Vedoucí práce: Hana Machková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses