Spokojenost klientů se službami turistického informačního centra - Kohoutková, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Musil, Martin, 1976-; Pekárková, Lucie (2011)
Diplomová práce se zabývá spokojeností klientů se službami turistického informačního centra ve Znojmě. Cílem práce je tedy zjistit tuto spokojenost, a na základě provedeného průzkumu spokojenosti a porovnání informačních center navrhnout doporučení a návrhy, které by měly vést k větší spokojenosti klientů. V teoretické části jsem se zaměřila na vysvětlení základních pojmů týkajících se cestovního ruchu, turistického informačního centra, marketingového průzkumu a spokojenosti. V praktické části jsem prostřednictvím vytvořeného dotazníku zjišťovala spokojenost klientů v informačním centru ve Znojmě. Věnovala jsem se také porovnávání informačních center přibližně stejně velkých měst, jako je město Znojmo. V závěru práce jsem se zaměřila na doporučení a návrhy, které by měly vést k větší spokojenosti klientů.
Vedoucí práce: Martin Musil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2011
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2011
Keywords: cestovní ruch; turistická informační centra; marketingový výzkum; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; tourism; tourist information centers; marketing research; master's theses