Vliv realizace projektu "Třeboň - rozvoj lázeňské infrastruktury" na motivační složku daně z příjmů fyzických osob ze samostatně výdělečné činnosti - Hájková, Jana (2011)
Diplomová práce zkoumá vliv realizace projektu "Třeboň - rozvoj lázeňské infrastruktury" na objem výnosů daňových příjmů města, resp. na tu část daňových příjmů, které plynou městu z podílu na dani z příjmů fyzických osob ze samostatně výdělečné činnosti podle zákona č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení daní. Obcím podle tohoto zákona náleží 30 % daně z příjmů fyzických osob odvedené samostatně výdělečně činnými subjekty s místem bydliště na území města. Tento podíl je tzv. motivační složkou daně, která má podněcovat obce k vytváření podnikatelských příležitostí pro osoby samostatně výdělečně činné, a tím zvyšovat obecní příjmy. Cílem této práce je zjistit, zda se realizace tohoto projektu skutečně projevila na výši daňových příjmů města Třeboně. V teoreticko-metodologické části je představen model fiskálního federalismu uplatňovaný na území České republiky. V návaznosti na tento model jsou popsány příjmy obcí se zaměřením na příjmy daňové. V praktické části je popsán realizovaný projekt a jeho vliv na dílčí cíle např. na růst objemu místních poplatků, na růst zaměstnanosti. Stěžejní kapitolou praktické části je analýza vývoje zmíněné motivační složky v konfrontaci s vývojem počtu registrovaných podnikatelských subjektů na území města v letech realizace projektu včetně objasnění vlivů tohoto protisměrného vývoje.