Srovnání české s.r.o. a německé GmbH z právního, účetního a daňového pohledu - Šikulová, Anna (2010)
Tato diplomová práce si klade za cíl srovnat právní úpravou společností s ručením omezeným podle německých a českých předpisů. Na úvod je popsán jejich historický vývoj až po současnost a vymezeny základní rozdíly mezi německými a českými právními výklady sídla společnosti, statutárního orgánu, základního kapitálu, obchodních podílů atd. Dále jsou zmíněny účetní zásady a podstatné náležitosti účetní závěrky. V příloze diplomové práce může čtenář najít závazné účetní formáty rozvahy a výkazu zisku a ztráty podle HGB a vyhlášky č. 500/2002 Sb. Závěr práce vymezuje hlavní daňové povinnosti GmbH a s.r.o.