Mandatorní výdaje a důchodová reforma v České republice - Hes, Erik (2010)
Práce je věnována analýze mandatorních výdajů v České republice, jejich vývoji, struktuře a kvantifikaci. Během posledních patnácti let se tyto obligatorní výdaje státu více než ztrojnásobily a působí značné fiskální potíže. Příčinou je obrovský nárůst výdajů zejména v sociální oblasti ve vztahu k vývoji zadluženosti země. Hlavní pozornost je zaměřena na sociální transfery obyvatelům, zejména pak na dávky důchodového pojištění. Další část práce podává charakteristiku současného důchodového systému a hlavních příčin vedoucích k důchodové reformě. Obsahuje rovněž porovnání dvou základních způsobů financování důchodů, tedy průběžného a fondového pilíře. Závěrečná část práce je věnována vlastnímu hodnocení vládního návrhu důchodové reformy a jeho problémům, které ho provázejí. Analýze je podroben kapitálový systém a to z pohledu výnosnosti a poplatků u soukromých penzijních fondů.